Новият щам на птичия грип H5N8 беше открит за първи път и в дива птица в Северна Германия, съобщи Министерството на земеделието, цитирано от "Франс прес".

Гъска с високопатогенния щам H5N8 е идентифицирана в провинция Мекленбург-Западна Померания. В Европа това е първият случай на вируса извън ферма, уточниха германските власти.

Министерството е настояло пред местните власти да провеждат "активно наблюдение" върху дивите птици, което означава да извършван тестове и да изтребват дивеча, ако се установи, че са носители на вируса.

Щамът H5N8 беше открит само в Азия, но е пътувал с мигриращите птици, а през последните няколко седмици се появи на няколко места в Европа: една ферма за пуйки в Мекленбург-Западна Померания, няколко ферми в Холандия, както и във ферма за патици в Йоркшир, Англия.

Друг щам на птичия грип, H5N1, уби над 400 души, най-вече в Югоизточна Азия, откакто се появи за пръв път през 2003 г. Друг пък щам, H7N9, погуби 170 души след появата му през 2013 г.

Щамът H7N7 на птичия грип тежко засегна Холандия през 2003 г. и принуди властите да изтребят 30 млн. птици, за да овладеят заразата. Сега ферми в страната се засегнати и от новия щам.