Нов взрив в химическия завод в градчето Кросби, на 40 км североизточно от Хюстън в щата Тексас, причини силен пожар. 

Експлодирали са се два контейнера с органични пероксиди, предаде АП.

От фирмата собственик – френската „Аркема“, очакват и останалите в завода шест контейнера с органични пероксиди да се запалят.

Снимка: Reuters

„Аркема“ и американската Агенция за опазване на околната среда следят за токсични химически вещества в атмосферата.

Снимка: Reuters

В четвъртък „Аркема“ съобщи за подобна авария.

Причината бе прекъсването на електричеството заради бурята „Харви. Заради липсата на ток в завода спяха хладилните инсталации, които поддържат постоянна температура в контейнерите с леснозапалими вещества, включително пероксидите.

Първият пожар в завода избухна на 31 август
Снимка: Reuters

От четвъртък около завода е създадена зона за безопасност с радиус 2,4 км. В нея се допускат само служители на „Аркема“ и представители на ресорните ведомства на щата Тексас.

Наводненият завод
Снимка: Reuters

Пострадали няма. Местните жители са евакуирани от местата в непосредствена близост до завода.

Междувременно част от жителите на Тексас започнаха да се завръщат по домовете си. Около 43 хил. обаче остават във временни убежища.

Президентът Доналд Тръмп днес ще посети за втори път пострадалите райони. Той вече поиска от Конгреса над 7,8 млрд. долара първоначална помощ за възстановяването от бедствието.

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че ще са нужни над 125 млрд. долара за възстановяването на щата. Той предупреди, че нивото на някои реки продължава да се повишава и създава опасност от нови наводнения.

Екологичните власти предупредиха, че придошлите води може да съдържат опасни микроорганизми и настояха, че главна задача е осигуряването на чиста питейна вода за хората. Хиляди къщи и бизнес сгради все още са без електричество.

Вижте повече във видеото:

По данни на Си Ен Ен ураганът „Харви“, който връхлетя Тексас на 26 август с проливни дъждове и наводнения и впоследствие отслабна до тропическа буря, до момента е взел 47 жертви.