Самоубийствен атентат разтърси главната пешеходна търговска улица Истиклял в европейската част на Истанбул в около 11:00 ч.

Загинали са петима души, включително атентаторът.

Ранените са най-малко 46 души, седем от които – тежко.

Снимка: Reuters

Сред пострадалите чужденци са шест души от Израел, по един от Исландия, Германия, ОАЕ и Иран, и двама души от Ирландия.

По първоначална информация, няма пострадали български граждани при атентата. Това съобщиха от МВнР, като уточниха, че до този момент няма информация от консулските ни служби в Турция.

Снимка: Reuters

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата, съобщи телевизия НТВ, като се позова се на източник от полицията.

Няма информация за името на задържания, тъй като в страната действа забрана медиите да разгласяват подробности по водещи се разследвания.

Генералната прокуратура на Турция е назначила петима прокурори от отдела за борба с тероризма, които ще водят следствието.

Снимка: Reuters

На мястото, отцепено от полицията, се насочили 28 линейки, информира агенция Доган.

Все още няма официално изявление от властите в страната. По-рано днес полицията разпространи снимките на шестима предполагаеми терористи, определени от властите като "живи бомби".

Снимка: Reuters

Ден по-рано, в петък, властите отмениха насрочения за събота митинг на кюрдите в страната във връзка с предстоящата им Нова година – Невруз, на 21 март.

Снимка: Reuters

Турция е в максимална степен на тревога след последната атака на 13 март в Анкара, отнела живота на 35 души, и на 17 февруари, също в Анкара, когато загинаха 29 души.

Отговорността и за двата атентата бе поета от радикалната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Снимка: Reuters

Междувременно стана ясно, че петима заподозрени бяха задържани под стража, след като съд в турската столица им повдигна обвинения за предумишлено убийство във връзка със самоубийствения атентат, отнел живота на 35 души на 13 март в центъра на турската столица, съобщи Анадолската агенция.

Снимка: Reuters

Петимата, които са турски граждани, са обвинени в „посегателство срещу единството на държавата и народа“, уточнява агенцията.