В изминалата нощ имаше безредици в германския град Лайпциг. Радикални групи вилняха в един от кварталите на града, докато в центъра имаше протест на привърженици на антиислямското движение "Пегида" и контрапротест - мирно бдение със свещи.

Около 2 хиляди последователи на "Пегида" отбелязаха с митинг в центъра на Лайпциг година от основаването на местната организация. В града се събраха привърженици на антиислямското движение от няколко региона.

Още толкова жители на града се събраха на контрапротест. Те излязоха на нощно мирно бдение със свещи в подкрепа на толерантността и срещу надигащия се национализъм.

Снимка: Reuters

Най-гореща точка бе кварталът „Коневиц”, където вилня най-радикалната група – на хулиганите. Пиратки, изгорени автомобили, изпочупени витрини на магазини и заведения са последиците от марша им. Има задържани. Според германските медии вандалският акт е организиран чрез социалните мрежи.

Нападенията в новогодишната нощ в Кьолн допълнително мобилизираха крайно десните в страната, които не одобряват приемането на бежанци.

На този фон днес се очаква кабинетът да обсъди по-рестриктивни законодателни промени към кандидатите за убежище с криминални досиета.