Норвегия удължава до 14 февруари въведения през ноември контрол по границите си с други държави от Шенген.

Междувременно Австрия обяви, че ще връща мигранти, които искат само да минат през Германия, без да искат убежище там.

На фона на тези мерки председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че икономиката на общността ще пострада, ако шенгенската зона се разпадне.

"Шенген е едно от най-големите постижения в процеса на европейска интеграция. Без свободното придвижване на работници, без свобода за европейските граждани да пътуват, еврото става безсмислено", заяви той.  

Междувременно расте скептицизмът сред германците спрямо миграционната политика на управляващите. Проучване, проведено наскоро, показва, че над половината от гражданите на федералната република не вярват в способността на правителството да овладее бежанския наплив.

Баварски политик дори стигна по-далеч, като отведе група сирийски бежанци пред канцлерството в Берлин, за да протестира срещу политиката на отворени врати на Ангела Меркел.

"Бежанците се надяваха да получат прилично настаняване в Берлин. Както винаги в подобни случаи казваме: "Ние се справяме". За жалост трябва да кажа, че в тази бежанска политика се провали", коментира Петер Драйер, областен управител на Ландсхут. 

След като Меркел отказа да преговаря с бежанците, те пренощуваха в Берлин и гневни и разочаровани се върнаха в Бавария. Тя не коментира открито акцията, но кметът на Берлин Михаел Мюлер я нарече "разрушаване на солидарността".