Сирийската гражданска защита – спасителите на 5-годишния Омран, чиято снимка шокира целия свят, получи номинация за Нобелова награда за мир.

Над 3 хил. души членуват в организацията, създадена малко след началото на първите въздушни удари над цивилно население. Те са разпределени в около 120 центрове за отбрана.

Наричат отрядите „Белите каски”. Тя са помогнали на хиляди сирийци от началото на войната, a bTV е единствената българска медия, която се е срещала с ръководителя им, Раед Алсалех.

Преди войната той се е занимавал с бизнес, но сега рискува ежедневно живота си, за да спасява – заедно със студенти, бивши полицаи, шивачи, фермери, учителки, домакини, готвачи.

„Екипите ни са от по осем души. Четирима отговарят за търсенето и изваждането на хората, има още двама лекари, шофьор и специалист по химическите оръжия”, обяснява той.

Макар нищо да не пази от бомбите и самите спасители, още доброволци искат да се присъединят.

Кандидатурата им за Нобелова награда за мир е подкрепена вече от над 100 организации от цял свят, а хиляди са подписали и онлайн петицията. Тази година за престижната награда са предложени рекордните 376 кандидати.

Вижте още във видеото: