„Ню Йорк таймс“: България трябва да се научи как балансира между Тръмп и Путин
България е преживяла толкова много предателства и окупации, че рязката промяна – перспективата на сближаване на Тръмп с Путин, поражда колкото радост, толкова и безпокойство, пише вестникът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 6
    3
България
Снимка: iStock

С един крак на Запад и другия – на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият ѝ президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин, пише в. „Ню Йорк таймс“ (NYTimes.com).

„Имаме ясна пътна карта. Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия“, цитира вестникът думи на Радев.

Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието.

България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрена, би била нещо хубаво за България.

Страната обаче е преживяла толкова много предателства и окупации, че тази рязка промяна поражда колкото радост, толкова и безпокойство, включително опасения, че Тръмп и Путин ще се договорят помежду си в интерес на своите две държави, но това споразумение може да раздели региона на сфери на влияние, както постъпиха великите сили след Втората световна война, пише вестникът.

Не е ясно дали досегашното балансиране на България ще работи в нововъзникващия световен ред. Подобни сметки се правят из цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какви са намеренията на Тръмп.

„Проевропейците са в отстъпление. През тази година Меркел може да падне от власт“, казва пред „Ню Йорк таймс“ директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, имайки предвид канцлера на Германия Ангела Меркел, която наесен ще се яви на парламентарни избори за четвърти мандат. „Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят“, добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти.

„Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин. По думите на Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Използвани са материали на БТА
  • 6
    3
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре