Папа Франциск започна днес посещението си в Турция, като се срещна в Анкара с президента Реджеп Ердоган и пледира за свобода на религиите. Светият отец определи като "изключително важно" всички граждани да упражняват своето вероизповедание и от гледна точка на законите да имат едни и същи права, предаде АФП.

"От извънредно важно значение е гражданите мюсюлмани, християни и евреи да се радват на едни и същи права и да спазват едни и същи задължения", заяви папа Франциск пред президента Ердоган и турското правителство.

Турският държавен глава пък изрази безпокойство от сериозния и бърз напредък на ислямофобията, призовавайки християни и мюсюлмани да се борят с общи усилия за ликвидирането на този феномен.

Няма теми, по които Турция да не се е съгласявала с мнението на папа Франциск, каза президентът Ердоган на съвместна пресконференция. „След разговора с високо уважавания папа Франциск се оказа, че практически на всички проблеми не гледаме еднакво. Това се отнася до проблема с борбата с тероризма, проблема с хегемонията на парите в света. Няма теми, по които ние да не сме на едно мнение”, каза държавният глава.