По отломките от руския Ту-154, разбил се на 25 декември в Черно море край Сочи, и по телата на загиналите пътници не са открити следи от пожар или експлозия.

Това съобщи днес за ТАСС генерал-лейтенант Сергей Байнетов, началник на службата за сигурност на въздушните полети във военната авиация на Русия, предаде агенцията.

Разследващите не изключват версията за терористичен атентат, но тя не е сред основните.

След разчитане на данните от първата открита черна кутия комисията стигна до извода, че не е имало експлозия на борда. „Терористичният акт не означава само взрив, може да има и други причини“, например „механично въздействие“, уточни Байнетов.

Снимка: Reuters

Според източници на руски издания следствието ще може окончателно да отхвърли „терористичната версия“, едва след като проучи внимателно данните от експертизите на бордовите черни кутии, телата и отломките, открити след трагедията.

Ту-154 на руското министерство на отбраната катастрофира малко след излитане от летището на град Сочи. Загинаха всичките 92-ма души на борда, включително военнослужещи, журналисти, музиканти от хора „Александров“, които пътуваха за Сирия, за да поздравят за Нова година руските войски в базата в „Хмеймим“. Отломки, тела и части от тела на жертви бяха намерени след часове на 1500 метра от брега на дълбочина 50 до 70 метра.

Екипажът на разбилия се самолет е бил готов за нощния полет и квалификацията му е отговаряла на поставената задача, заяви още генерал Байнетов.

Снимка: Reuters

Основната фаза от издирвателната операция на местопроизшествието приключи, съобщи руският транспортен министър Максим Соколов. Операцията обаче продължава със силите, които остават в акваторията на Черно море – близо 18 кораба и други апарати, към 50 водолази и личен състав, който да наблюдава бреговата линия. При нужда ще бъдат задействани резервни сили на гражданската авиация, на морското и речното корабоплаване, посочи министърът.