Италианските власти нямат информация за съдбата на 98 души, намирали се на борда на ферибота „Норман Атлантик”, който се запали в открито море край гръцкия остров Корфу. Това съобщи италианският прокурор Джузепе Волпе от град Бари, ръководещ разследването, предаде ТАСС. По-рано за безследно изчезнали се смятаха близо 40 души.

По думите на прокурора, в Гърция са били върнати 80 от спасените хора. „Освен това няма нова информация за втория търговски кораб, участвал в спасяването”, каза Волпе. Той вече допусна, че на борда на ферибота може да бъдат намерени нови жертви. Прокурорът напомни, че в спасителната операция са били задействани няколко търговски кораба, на които може да има оцелели.

Късно вечерта във вторник на италианското пристанище Бриндизи пристигнаха и последните пасажери от ферибота „Норман Атлантик". Сред тях бяха и четирима българи. Общо от горящия ферибот са били спасени 427 от 499 души, според данните на прокуратурата в Бари.

Италианският премиер Матео Ренци обеща бързо разследване на причините за пожара на борда, при който загинаха най-малко 13 души. Над 30 други остават в неизвестност.

На последния спасителен кораб имаше четирима българи. Радка Тодорова е една от тях.

Тръгнала към Италия на гости на дъщеря си Кристина и внуците. И тогава фериботът се запалил. Докато всички спели. След това дошли огънят, димът и страхът. „Видях огън и той започна да ме преследва. Всички се качвахме по едно стълбище нагоре, нагоре, и огънят вървеше след мен на половин метър. Изкачих се на покрива на кораба. И на този покрив престоях 27 часа”, разказа жената.

Мокра и боса, Радка увила краката си в целофан. Редът й да бъде спасена все не идвал. „Мъжете бяха много нахални, избутваха ни, дори една жена я набиха. И се качваха те”, обясни българката.

Радка има и още една болка. „Имах обаче две дамски чанти, едната по малка с бижута кремове, гримове и те ми я изхвърлиха”, допълни тя.

След тежкото премеждие, Кристина най-сетне е прегърнала майка си. Казва, че някога са се карали, но вече няма да я пусне. „Аз съм доволна в момента, че е при мен и съм без думи. На никого не пожелавам това”, казва дъщерята.

Така, след като бедстваха четири дни, последните оцелели бяха евакуирани и стъпиха на твърда земя. Остава неяснотата колко души все още са в неизвестност.