Нямаме намерение да воюваме  с Турция, категоричен беше руският външен министър Сергей Лавров.

Отношението ни към турския народ не се е променило. Имаме въпроси само към турските лидери, отбеляза Лавров, цитиран от Асошиейтед прес.

Според руския външен министър свалянето на руския самолет от Турция е било планирана провокация.

Лавров заяви, че терористи са използвали турска територия, за да подготвят атаки в други държави. Той не назова конкретни групировки и държави.

Лавров посочи, че след инцидента Москва ще преразгледа отношенията си с Анкара, но не уточни какви специфични мерки ще бъдат предприети.

Той също повтори препоръката към руските граждани да се въздържат от пътувания в Турция.

Русия има материали за случая със Су-24 и Москва е готова да ги представи на партньорите си, допълни Лавров.

Турското външно министерство обяви, че външните министри на двете държави са се договорили за среща в следващите дни заради сваления самолет. Руският външен министър обаче обяви, че срещата не е потвърдена. Лавров подчерта, че руските власти нямат планове да посещават Турция, нито да приемат турски представители в Москва, но Русия не избягва контакти.

Турски правителствен източник заяви пред Ройтерс, че двамата външни министри може да се видят следващата седмица в Белград. Очаква се това да стане в рамките на срещата на ОССЕ на 3 и 4 декември в сръбската столица.

По-рано турският премиер Ахмет Давутоглу се опита да намали напрежението с Москва, като заяви, че Русия е приятел и съсед на Турция, и настоя, че отношенията между двете държави не могат да бъдат пожертвани заради инциденти в комуникацията.

Той обясни, че Турция не е знаела чий е сваленият самолет, докато Москва не е обявила, че е руски. Давутоглу отново защити действията на турската страна, като каза, че Русия е била предупредена на няколко пъти, че Турция ще предприеме действия, ако се нарушава въздушното й пространство.

Турският премиер обаче критикува руските и сирийските операции в сирийския туркменски регион, където според него няма присъствие на „Ислямска държава”. Давутоглу настоя операциите там да бъдат незабавно прекратени.