Брюксел: Няма белгийска връзка при нападението в Париж
Сигналът на белгийските служби се отнасял за издирван за наркотрафик мъж; засега остава неясно защо „Ислямска държава”, която пое отговорност за атаката, нарича нейния извършител Белгиеца
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Париж
Снимка: EPA

Мъжът, за когото Белгия вчера подаде на Франция сигнал за издирване, не е свързан с атентата на централния парижки булевард „Шанз-Елизе”, обяви белгийската федерална прокуратура, цитирана от Франс прес.

Неин говорител уточни пред АФП, че заподозреният е издирван за наркотрафик.

Домът на мъжа в Антверпен е бил претърсен, но самият той не е бил вкъщи. При обиска било установено, че на своя компютър той е проверявал как да стигне до Париж с влак „Талис”. Тогава белгийските служби поискали от френските да проверят тези влакове.

Стрелбата в Париж: Разказ от първо лицеНападателят, застрелял полицай и ранил още двама, е роден във Франция през 1977 г. ; осъждан е за три опита за убийство, два от които – именно на полицаи

Мъжът видял името му да бъде споменавано в социални мрежи във връзка с атентата в Париж. Тогава отишъл в полицейски участък в Антверпен и представил надеждно алиби.

Същевременно отговорност за атаката в Париж пое джихадистката групировка „Ислямска държава”. Тя обяви за извършител на нападението Абу Юсеф ал Белгики (Белгиеца), въпреки че застреляният нападател – Карим Шьорфи, е французин.

Нападателят от Париж – 39-годишен французин с много криминални проявиПрокуратурата във френската столица обяви и името му – Карим Шьорфи

Цитираният говорител на белгийската федерална прокуратура спомена две възможни хипотези – такъв човек наистина съществува или „Ислямска държава” просто да е видяла, че гореспоменатия жител на Антверпен е споменаван от медии, и е решила да използва да го представи като извършител на атаката.

Междувременно белгийските власти арестуваха петима души за тероризъм, предаде още Франс прес, като се позова на комюнике на федералната прокуратура.

Обиски са били проведени миналата нощ в района на Брюксел. Случаят не е свързан с атентатите от последните години в столиците на Белгия и Франция.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре