Един човек е в мозъчна смърт, а още петима са в критично състояние след клинично изпитание на ново лекарство във Франция, съобщи Би Би Си (BBC.com), позовавайки се на френския министър на здравеопазването Марисол Турен.

Пострадалите са част от общо 90 доброволци, които са участвали в първия етап на изпитания на медикамента. По време на този етап се следят най-общите показатели на продукта.

Засега властите не съобщават какво лекарство е тествано, но шестимата са били в добро здраве, преди да го приемат, допълва Ройтерс.

Тестове са били извършвани от френска лаборатория по поръчка на португалска фармацевтична компания.

Пострадалите са настанени в болница в град Рен, а прокурата започна разследване на инцидента.

Марисол Турен
Снимка: EPA

Според местните медии става въпрос за перорално обезболяващо на базата на канабис, но здравното министерство отхвърли тези твърдения.

Тестът е проведен в частна лаборатория в Рен, специализирана в клинични изпитания, казаха от министерството. Самото лекарство е произведено от лицензирана европейска лаборатория.

Всички изпитания на медикамента са преустановени, а от компанията привикват доброволците повторно.

Първите пострадали се почувствали зле в началото на седмицата, съобщават френските медии.

Започнало е разследване. Турен увери, че властите са решени да стигнат до дъното на трагичния инцидент и да открият виновника.

Инцидентът е много сериозен, случил се е по време на терапевтични опити в областта Бретан. Не бих искала да давам повече информация преди да се запозная с фактите и още тази вечер ще бъдат на място, където с местните компетентни органи ще проучим случая, каза Турен.