Ниска избирателна активност и на балотажа във Франция
Огромна част от бъдещите депутати са съвършено непознати
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Балотаж във Франция
Снимка: Reuters

Французите гласуват на балотаж на парламентарните избори днес. Вторият тур най-вероятно ще потвърди подкрепата към президента Еманюел Макрон.

Очаква се политическото му движение да разполага с абсолютно мнозинство в Националното събрание.

Може би ще бъдем свидетели на рекордно ниска избирателна активност.

Към 17 ч. днес местно време избирателната активност е била 35,3 на сто, по данни на министерството на вътрешните работи, цитирани от  Франс прес.

По същото време на първия тур на 11 юни избирателната активност беше 40,75%. Ако тази тенденция продължи, активността може да падне до най-ниското си равнище за втори тур на парламентарни избори от 1997 г. насам, по изчисления на министерството.

Според прогнози на социологическите агенция Елаб и Ипсос/Сопра Стерия избирателната активност във втория тур ще бъде 42-43 процента, по-ниска дори от тази на първия тур, на който гласуваха 48,7% от регистрираните гласоподаватели.

Вероятно отново ще се окаже, че симпатизантите на Еманюел Макрон са гласували, а въздържалите се са основно привърженици на останалите политически партии.

Парадоксално звучи, но е факт, че прекалено мощна победа за политическото движение "Републиката напред", създадено само преди година, може и да не е много добра новина за Еманюел Макрон.

Французите гласуват на втори тур на парламентарните избори Очаква се президентът Еманюел Макрон да спечели голямо мнозинство

Огромна част от бъдещите депутати са съвършено непознати и влизат в Националното събрание, само защото са част от движението на Макрон. Освен, че нямат депутатски опит, те може и трудно да постигат съгласие помежду си, защото идват от различни хоризонти – левица, десница, има и много центристи.

Балотаж във Франция
Снимка: Reuters

Избирателите на останалите политически сили и днес очевидно не успяха да се мобилизират, за да осигурят опозиция в парламента.

Тази вечер остава да разберем кой би могъл да се нарече опозиция – между разклатената десница, загиващата левица и екстремните партии, които, за разлика отпреди месец на президентските избори, днес не предизвикват голям ентусиазъм.

И тъй като традиционните партии бяха буквално пометени от движението на Макрон, президентското мнозинство в парламента често ще води дебати с депутати от крайно лява или крайно дясна партия, а те не винаги ще бъдат конструктивни.

Президентът Макрон със сигурност се подготвя за този проблем.

Балотаж във Франция
Снимка: Reuters
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре