Николас Мадуро отложи първото заседание на спорното Учредително събрание
За да помогне „мирното му и спокойно провеждане“ той го измести за утре
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Николас Мадуро
Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отложи първото заседание на новоизбраното Учредително събрание с един ден.

Това щяло да помогне за „мирното му и спокойно“ провеждане, обясни той на среща с близо 500 от новите делегати.

Венецуелски съдии потърсиха закрила в чилийското посолствоТе са гости на посолството и ако поискат, ще получат убежище, каза чилийският външен министър

Изборите за Събранието в неделя създадоха допълнително напрежение в страната. Според опозицията свикването му е в противовес с принципите на демокрацията и дава твърде много власт на Мадуро. Сегашният редовен парламент, в който мнозинство има опозицията, бойкотира вота с твърдението, че резултатите са фалшифицирани.

Главният прокурор на Венецуела разпореди да бъде извършено разследване за измами при избора на Учредително събрание.

Компанията, по чиято технология се провеждат изборите във Венецуела, заяви, че очевидно са извършени манипулации на изборния резултат.

Въпреки това избирателната комисия ги призна за валидни и работата на събранието ще започне от утре.

Компания за електронно гласуване: Данните от Венецуела са фалшифицираниПредседателят на „СмартМатик” Антонио Мухика обаче не отговори пряко дали манипулацията на избирателната активност променя резултатите от изборите

Учредителното събрание ще заседава в същата сграда, в която работи и опозиционният парламент, затова военни полицаи поеха охраната на пленарната зала с обяснението, че така ще се гарантира сигурността на новосформирания орган.

САЩ и ЕС критикуваха сформирането на законодателно тяло. Европейският съюз отказа да признае избраното в неделя Събрание, заради трайното влошаване на кризата в страната, а Съединените щати определиха политиката на Мадуро като на диктатор, а не президент.

Арести на опозиционни лидери във Венецуела (ВИДЕО)Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са били отведени от полицията

Учредителното събрание има задачата да прекрои конституцията и системата на управление, за да заздрави властта на Мадуро и на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела. Освен това събранието смята да извърши чистка в Генералната прокуратура, чиято ръководителка Луиса Ортега Диас е основният юридически опонент на режима.

Междувременно, в изявлението си пред своите делегати, Мадуро обяви избора си за нов външен министър – Хорхе Ареаса. Досегашният министър на външните работи Самуел Монкада ще заема поста на представител на Организацията на американските щати за Венецуела.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре