Българският външен министър Николай Младенов пристигна на изненадващо посещение в Израел, за да уведоми лидерите на страната за разследването на бомбения атентат в Бургас през юли миналата година, за който еврейската държава обвини ливанската групировка Хизбулла и Иран.

Цветан Цветанов, който е в Дъблин за среща на вътрешните министри на държавите от ЕС, също е уведомил партньорите на България за последните новини, съобщи канцеларията му.

България информира, че атентатът е бил планиран отвън и е извършен от чужденци, но за момента не е публикувала пълните резултати от дългото разследване, което според властите все още не е приключило. Канцеларията на Младенов потвърди, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказа да разкрие подробности.

"Въпросът беше обсъден. Резултатите от разследването ще бъдат оповестени, когато то завърши и България има достатъчно доказателства, за да ги подкрепи", заяви говорител на министерството. Израелски официален представител посочи пред Ройтерс, че Младенов е обсъдил с израелските си домакини "чувствителни въпроси от областта на сигурността".

Резултатите от разследването може да бъдат оповестени още идния месец, заявиха български политически източници. Това може да стане на заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност на 5 февруари.

Най-тиражният вестник в Израел "Йедиот Ахронот" съобщи днес, че се очаква Младенов да предостави на израелските представители копие от доклада на следствието по време на "специална визита".

През септември Великобритания и Ирландия призоваха останалите страни членки от ЕС да се присъединят към САЩ и да наложат санкции на Хизбулла за подкрепата, която тя оказва на сирийския президент Башар ал-Асад.

Иран вече отрече да е замесен в атентата от 18 юли, при който загинаха петима израелски туристи, техният български шофьор и атентаторът. Хизбулла не отговори публично на обвиненията на Израел.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти