Шотландският министър-председател Никола Стърджън отложи законопроекта за организирането на втори референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания.

„Няма да внесем законопроект за нов референдум сега”, каза шотландската лидерка пред парламента в Единбург и обясни, че иска да изчака резултата от преговорите за брекзит.

Стърджън заяви, че след задълбочено обмисляне е отложила плановете за нов референдум за независимост и вместо това ще се съсредоточи върху усилията да се повлияе върху изхода от преговорите, така че той да бъде благоприятен за шотландците.

През март шотландският парламент подкрепи инициативата на Стърджън за свикване на втори референдум в края на 2018 г. или началото на 2019 г., но британският премиер Тереза Мей отказа да обсъжда предложението.

През юни миналата година Великобритания като цяло гласува за напускане на Европейския съюз, но в Шотландия 62% от хората гласуваха за оставане в ЕС.

За свикването на втори референдум Стърджън трябва да получи съгласието на британското правителство и парламента в Уестминстър