Бившият френски президент Никола Саркози става член на управителния съвет на хотелска верига "Акор", за да "работи за международната визия" на компанията, заяви в комюнике групата.

Бившият държавен глава, който в края на ноември отпадна на вътрешнопартийните избори за кандидат-президент на десницата, беше избран единодушно за независим член на управителния съвет и ще председателства новосъздадения комитет за международна стратегия, отбеляза в комюникето си най-голямата в Европа и шеста в света хотелска верига.

Назначението му влиза в сила от днес.

Комюникето цитира Саркози, който казва, че е много щастлив да участва в развитието и международното разрастване на "Акор". "Успехът на групата и качеството на управленския й екип я превръщат в една от най-изразителните витрини на френския икономически пейзаж", подчертава той.

Международният експертен опит на Никола Саркози и отличното му познаване на световните геополитически залози са огромна придобивка за групата ни, заяви в комюникето президентът и генерален директор на "Акор" Себастиан Базен.

"Акор" управлява чрез 20 свои марки над 4000 хотела в 95 страни. През 2015 г. групата отчете чиста печалба от 244 милиарда евро (увеличение с 9,4 процента в сравнение с предходната година) и оборот от 5,58 милиарда евро (с 2,3 на сто повече спрямо 2014 г.)