Нигерия не може да се справи сама с „Боко Харам” и е необходим общ регионален отговор на заплахата. Това заяви българският евродепутат Мария Габриел по време на Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страните от Африка, Карибите и Тихия океан, съобщиха от пресофиса на българския представител в ЕП.

На срещата бе обсъдено положението в Нигерия в контекста на предстоящите след две седмици общи избори в страната и нарастващото насилие, породено от действията на терористичната групировка „Боко Харам”.

Габриел коментира, че разрастването на „Боко Харам” се обуславя от финансирането, което
позволява това да се случва. Тя поиска от Европейската служба за външна дейност отговор дали разполага с информация за обема и източниците на това финансиране.

Габриел постави също въпроса за общ регионален отговор на заплахата от Боко Харам. „Ясно е, че Нигерия не може да се справи сама с този проблем. Срещата на върха на Африканския съюз следва да предостави практическо и прагматично общо решение, което обаче зависи и от волята на нигерийските власти”, заяви тя.

Представителите на Европейската служба за външна дейност информираха, че по-голямата част от финансирането на „Боко Харам” е с местен произход и идва от изнудвания, грабежи, трафик на наркотици и оръжие, трафик на хора, откупи за отвлечени хора. Признато беше, че все още липсва достатъчно изчерпателна информация за най-важните източници на финансиране.

Групировката влезе в световните медии преди година, когато отвлече десетки нигерийски момичета. По-късно се разбра, че те са били насилствено омъжени за джихадисти, приели са исляма и няма да се върнат при семействата си.

Нигерийската армия се бори с „Боко Харам” (чието название означава „Западното образование е грях”), но атаките и атентатите остават чести. Групировката оперира в крайните североизточни райони на Нигерия и е отговорна за убийството на хиляди хора. Заради насилието повече от 1,5 милиона души са напуснали тези територии към края на 2014 г., създавайки мащабна хуманитарна криза.