Нигерийската избирателна комисия обяви днес началото на президентските избори, смятани за най-оспорваната надпревара в историята на страната с най-многобройно население в Африка, предаде Франс прес.

"Изборните бюра отвориха врати", заяви за АФП говорителят на Независимата избирателна комисия (НИК) Кайоде Идову.

Изборите в Нигерия, която гласува днес и за парламент, протичат на два етапа. Сутринта се проверява регистрацията в избирателните списъци и едва след това - следобед, избирателите се връщат да упражнят правото си на глас, посочва агенцията.

Малко след официалното начало на изборите в 8 ч. местно време (7 ч. по Гринуич) журналисти на АФП в няколко града обаче установиха, че в много от изборните бюра още не са започнали работа представители на НИК и не са раздадени материалите за вота.

Досегашният президент Гудлък Джонатан се състезава отново за поста в тандем с досегашния вицепрезидент Намади Самбо срещу кандидата на КВП Мухамаду Бухари в тандем с кандидата за вицепрезидент Йеми Осинбаджо. Бивш генерал, Бухари бе излъчен от опозицията - по-сплотена отвсякога, изтъква АФП.

В списъците фигурират 68,8 милиона избиратели от общо 173-милионното население на Нигерия. Из цялата страна се проточиха тази сутрин дълги опашки пред изборните бюра. Някои гласоподаватели уверяват, че дори са прекарали там нощта.

В мегаполиса Лагос, обичайно страдащ от задръствания ден и нощ, улиците бяха пусти тази сутрин, защото властите спряха цялото движение за времето на вота. По големите пътни артерии в града са разположени армейски и полицейски постове.

Политическите разногласия често подклаждат религиозните напрежения в Нигерия, тъй че схватката между сегашния президент - християнин от Юга, и Бухари - мюсюлманин от Севера, поражда опасения от политическо насилие, добавя АФП.