Ние се борим с „Ислямска държава”, защо не сме готови да приемем тези, които бягат от тях? Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в изявлението си пред Европейския парламент, предадоха световните агенции.

„В момента не се намираме в добра ситуация. Липсва ни Европа в Европейския съюз и липсва съюз в Европейския съюз. Това трябва да се промени”, добави още Юнкер в обръщението си. Той припомни, че Европа е континент, на който „всеки е бил бежанец в даден момент”.

Европейците трябва да знаем и никога да не забравяме, че правото на убежище е фундаментално право”, допълни още председателят на ЕК. „Докато има война в Сирия, бежанската криза няма да изчезне”.

Юнкер предложи квотна система за преразпределяне на 120 000 мигранти в допълнение към първоначалната бройка от 40 000, обсъждана през май месец. Друго негово предложение е да бъде създаден списък с безопасни държави за имигрантите, като той ще включва и държави от Балканите, които желаят да се включат в Европейския съюз. „Държавите в списъка трябва да знаят, че бъдат ли премахнати от списъка ще изгубят правото си да се присъединят към Европейския съюз”, допълни още той.

Председателят на Европейската комисия каза, че външните граници на ЕС трябва да бъдат охранявани по-добре и Комисията ще предложи нова система за легална миграция.

Ние сме застаряващ континент. Миграцията трябва да спре да бъде проблем и да се превърне в добре организиран ресурс. Миграцията трябва да бъде легализирана. Трябва да създадем легален път към Европа”, каза още той пред Европейския парламент.

Приоритет на приоритетите -

така председателят на ЕК определи бежанската тема за ЕС в момента. Той предложи няколко мерки. Призова страните от ЕС да приемат 160 хиляди бежанци, които в момента са в Унгария, Италия и Гърция.

Сред мерките, които ЕК предвижда, е и списък със сигурни държави. Мигрантите от тези държави ще бъдат връщани обратно, като например страните от Западните Балкани.

Другите мерки са обща стратегия за интеграция на бежанците. Те ще имат право на работа докато чакат разглеждането на молбите им.

По думите на Жан-Клод Юнкер ЕК ще представи пълен пакет за легализиране на миграцията в началото на 2016 година.

И още една мярка, която ще предприеме Еврокомисията - тя ще отпусне 1,4 млрд. евро в помощ на държавите в Северна Африка.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия