Присаждане на човешка глава! Звучи почти невероятно, но италиански неврохирург твърди, че може да извърши революционната операция.

Името му е Серджо Канаверо, а човекът, готов да се подложи на рискованата операция, е 33-годишният руснак Валери Спиридонов. Валери страда от рядка мускулна атрофия. Сега доктор Канаверо дава на младия мъж нова надежда за живот чрез своята уникална процедура.

„Главата ще бъде охладена, в нея няма да има нито една капка кръв, така че той на практика ще бъде в клинична смърт. Тази липса на кръвообращение ще бъде моментна, защото главите ще бъдат разменени за секунди и хирургът ще започне да свързва главата с новото тяло”, обясни неврохирургът.

Предвижда се операцията да продължи около 36 часа и да струва 15 млн. долара. Тя ще бъде извършена в Китай или в Съединените щати, а медицинският екип ще се състои от 100 души.

На критиките, че интервенцията е прекалено рискована Канаверо отговаря, че хора в състоянието на Валери заслужават втори шанс.

Самият Спиридонов признава, че се страхува, но осъзнава, че времето му изтича. „Щастлив съм, че съм част от този проект, и смятам, че той ще бъде огромен научен пробив”, сподели пациентът.

Канаверо вече е определил и деня за операцията - 25 декември 2017 г. По думите му, това ще бъде чудесен подарък за Коледа.