Израелският министър-председател Бенями Нетаняху сравни Иран с „Ислямска държава” във вторник. Според него опасността от иранската ядрена програма е по-голяма от потенциалното въоръжаване на „Ислямска държава” с ядрена глава, защото Иран е по-голям и по-силен от екстремистката организация, съобщиха от американското издание Time.

„Никой не би си помислил да даде ядрено оръжие на „Ислямска държава. Защо тогава коментираме иранската ядрена програма, при положение, че Иран е много по-голям и по-силен от ИД?”, запита Нетянаху.

Скоро след това, от профил в Туитър, свързан с израелският държавен глава, беше публикувана саркастична анимация. Тя нагледно повтаря горното твърдение на израелския държавен глава.

Слоганът на видеото е  „Иран е точно като „Ислямска държава”. Само че много по-голям и по-силен”.

В това време преговорите между Иран и Шесторката, които продължават от няколко години, навлязоха във финална фаза. Те трябваше да завършат с дълготрайно споразумение на 30 юни, но бяха удължени с няколко дни. Новият краен срок е 7 юли.

Още през март Нетаняху заплаши по-рано, че не би се поколебал да използва сила над иранските ядрени обекти, ако  държавата получи одобрението на световните сили да развива ядрена програма за мирни цели. Въпреки това, бивши служители на израелските тайни служби коментираха пред The Times of Israel, че подобни атаки биха върнали Иран само с няколко години назад в развитието на ядрената им програма.