Израелският премиер Бенямин Нетаняху отмени утрешната си визита в Германия заради засиленото напрежение  между израелци и палестинци, съобщиха правителствени източници от Берлин и Тел Авив.

В сряда арабин беше убит в град Кирят Гат, в централен Израел, след като нападна с нож и рани израелски войник и му отне оръжието, предаде Франс прес. По-късно същия ден 18-годишна палестинка наръга с нож израелец близо до „спорен” храм в Йерусалим. Това е третата подобна атака с хладно оръжие за последната седмица.

Общо четирима израелци бяха убити в нападения през последните дни. Двама палестинци бяха убити, а десетки други бяха ранени при сблъсъци с полицията. Наблюдатели споделят опасенията си, че инцидентите могат да доведат до по-мащабна ескалация на насилието.

Израелската полиция арестува петима членове на ислямистката групировка „Хамас” за едно от нападенията и застреля екстремист, опитал да извърши друга атака с нож.

Във вторник сблъсъци избухнаха в арабския квартал на Тел Авив – Яфа. Трима полицаи бяха ранени от хвърлени камъни, а шестима протестиращи бяха задържани.

Според експерти палестинците се притесняват от зачестилите посещения на евреи на Храмовият хълм. Арабите виждат в това риск от отслабване на мюсюлманския религиозен контрол в околността. Израелският министър-председател Нетаняху коментира, че се ангажира да запази статуковата ситуация в региона.