"Израел няма да стане двунационална държава", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Изявлението му е в отговор на предупреждение на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че арабско-израелският конфликтът върви в тази посока, предаде ДПА.

"За да има мир, другата страна трябва също да реши, че иска приключване на конфликта. За съжаление, не виждаме това", допълни той.

Кери направи коментар по въпроса във Вашингтон в събота по време на форум за отношенията САЩ - Израел. Той отправи критики към лидерите както на Израел, така и на палестинците, като каза, че "пътят, по който вървят, не води към по-мирно бъдеще". Държавният секретар ги призова към реална промяна на политическия курс, към мъдро ръководство и трудни решения.

Нетаняху призова днес палестинските лидери да спрат да подстрекават към насилие. Той осъди официалните лица, които правят съболезнователни визити на семействата на палестинци, убити след нападения с ножове или с коли срещу израелци с единствената цел "да убият повече палестинци".Според Нетаняху тези посещения насърчават подобни атаки, вместо да ги осъждат.

Израелският премиер нарече "скандално" изявлението на шведския външен министър Маргот Валстрьом, която осъди зачестилите атаки с ножове на араби срещу евреи. Тя обвини Израел, че отговаря само с повече убийства. В изказване пред шведския парламент тя определи като ненормално, че убитите без съд палестинци са в пъти повече от убитите израелци.

Думите ѝ предизвикаха вълни от възмущение в Израел. "Изглежда Валстрьом очаква израелските граждани да отидат и сами да подложат врат пред онези, които искат да ги колят. Това няма да го бъде, ще продължим да защитаваме живота на нашите граждани", подчерта Нетаняху.

Заместник външният министърк на Израел Ципи Хотовели коментира, че тя и Нетаняху (който изпълнява функциите и на външен министър - б.ред.), свикват заседание, на което ще бъде даден "остър отговор" на изказванията на Валстрьом. Хотовели намекна за евентуално изключване на шведското правителство от участие в близкоизточния мирен процес. "Швеция прекрачи границата в отношенията с Израел", допълни тя.