Радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД) разпространи видеоматериал, на който непълнолетни момчета, членове на формирование на ИД, наречено "Децата на халифата", за пръв път едновременно участват в масово убийство, предадоха световните агенции.

На записа са показани деветима пленници, облечени в оранжеви комбинезони, които са водени към мястото на екзекуцията от непълнолетни момчета, всички с автомати. Пленниците падат на колене, след което конвоиращите ги обезглавяват.

Снимка: Twitter

По данни на сирийски правозащитници зловещото убийство е било извършена в район на страната, който е под контрола на ИД, както се предполага - в град Хама. Няма точни сведения за датата на екзекуцията.

И преди правозащитни организации са съобщавали, че джихадистката групировка постоянно вербува непълнолетни. Смята се, че само от началото на тази година до 23 март в редиците на ИД са се влели около 400 деца.

Приблизително 140 тийнейджъри влизаха в специален отряд, пратен от джихадистката групировка за участие в боевете край северния сирийски град Кобане, близо до границата с Турция.