Неофициално: Ирански изтребители прехванали правителствения самолет
Според експерт е невъзможно екипажът да е излетял без дипломатически разрешения
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    7
Ирански изтребител
Снимка: Wikimedia Commons

Правителственият „Еърбъс”, с който премиерът Бойко Борисов и голяма делегация пътуваха за Рияд късно снощи, е напуснал въздушното пространство на Иран и е променил изцяло маршрута си след среща с вдигнати по тревога изтребители от ВВС на ислямската република, научи bTV от свои източници, които са били на борда на машината на „Авиоотряд 28”.

На този етап няма официални коментари от иранска страна.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева обясни, че нашата страна е имала всички необходими разрешения за преминаване през Иран по пътя към Саудитска Арабия, но в последния момент е бил получен отказ, по-късно мотивиран с отклонение от курса.

Заради случая управляващият иранското посолство у нас беше привикан от МВнР.

Самолетът на Бойко Борисов опита да прелети над Иран, не го пуснахаПравителственият "Еърбъс" имал разрешение, но то било оттеглено в последния момент

„Не са били повече от 4-5 случая изтребители да се вдигнат и да прехванат правителствен самолет”, коментира пред bTV бившият шеф на „Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев. По думите му такива ситуации са възниквали например над Италия, Швейцария и Израел, като причините обикновено са били свързани с липса на комуникация.

Практиката обаче е категорична - правителственият самолет трябва да се подчини на заповедите, като може да бъде принуден и да се приземи.

Траекторията на полета

„Обикновено се получава информация за такъв полет от протокола на Министерски съвет или от съответното ведомство 2 месеца предварително и подготовката на полета започва месец предварително”, обясни той. Сред процедурите е и разчертаването на полетния план и получаването на дипломатически разрешения.

„Няма командир, който да излети без да му бъдат дадени номерата на дипломатическите разрешения”, категоричен беше Пенчев. Той разказа, че поне преди години разрешенията са се искали 10 минути преди навлизането в съответната държава.

  • 8
    7
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре