Неочаквано висока избирателна активност има днес в Ирландия на референдума, на който хората трябва да одобрят или да отхвърлят подкрепяната от правителството промяна на конституцията за узаконяване на еднополовите бракове, отбелязва Асошиейтед прес.

Гласува се в изборни секции в училища, църкви и дори в пъбове из цялата страна. Право на глас имат 3,2 милиона избиратели.

В ранни зори, още преди отварянето на изборните секции, на някои места се виеха дълги опашки. В социални медии гласоподаватели казаха, че са се прибрали в Ирландия от Австралия, Кения, Тайланд, САЩ и Великобритания, за да участват в референдума.

В социалните мрежи се появиха снимки на влак от Лондон за Уелс, откъдето ирландците ще се приберат у дома, за да гласуват, и той беше украсен с цветовете на дъгата - символ на движението за защита на правата на хомосексуалните.

Ирландският министър на равноправието, новите общности и културата Ехон Рирден обяви, че е гласувал в подкрепа на легализирането на хомосексуалните бракове и каза, че това е най-важното гласуване в живота му. Министърът подчерта, че този референдум не е като предишните в Ирландия.

Лидерите на ирландската католическа църква вече казаха, че са против легализиране на еднополовите бракове и предупредиха, че това ще подкопае църковната институция. Ако отговорът "да" доминира на референдума, това ще е ново доказателство за отслабващото влияние на църквата в Ирландия, която през 80-те години на миналия век се произнесе с референдум за обявяване извън закона на аборта и за отхвърляне на развода.

Резултатите от референдума се очаква да бъдат обявени утре.