Терминът „неядрено сдържане” е въведен в обновената Военна доктрина на Руската федерация, която се разработва по указания на държавния глава Владимир Путин, съобщава „Интерфакс”, като цитира свой източник, запознат с работата по документа.

„Ехото на Москва” допълва, че доктрината е отговор на новите реалности, сред които е и т.нар хибридна война в Украйна.

Припомняме според „Визия 2020” изготвена у нас от служебния военен министър Велизар Шаламанов, хибридни са тези войни, в които се ангажират „вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

Мирният атом вече не стига

Макар да не споменава пряко Украйна, източникът на „Интерфакс” посочва, че „ядреното оръжие в наши дни не може да бъде абсолютен инструмент за сдържане. Обективната реалност се състои в това, че новите заплахи от военен характер, сред които и хибридните войни (...) изискват реакция”.

Основни инструменти на неядреното сдържане ще бъдат авиацията и военноморските сили. Специалистите отчитат, че за разлика от ядрения арсенал, конвенционалният може да разчита много повече на децентрализирано командване.

Според тяхната оценка, най-развитите страни след 2015 г. – 2020 г. ще разполагат с разузнавателно-ударни сили, които са в състояние да набавят информация за подготовка на врага за удар, точният момент, в който той е планиран и ангажираните за него сили.

„Да бъдем откровени, пряк военен сблъсък с НАТО, в чиито страни живеят половин милиард души, би било смъртоносно за Русия. Поради тази причина целта на военната политика на нашата страна е да се предотвратяват войните”, коментира пред „Интерфакс” високопоставеният представител.