Разрухата в Газа е достигнала най-сериозното ниво от 1945 година насам. Това установява програмата на ООН за развитие. Атаките на Израел в Ивицата Газа са причинили най-сериозните разрушения в региона от времето на Втората световна война.

70% от домовете на хората в Газа са унищожени. Според нова оценка на агенцията на ООН възстановяването на района би могло да продължи най-малко до 2040 година.

370 000 жилища са били повредени в Газа до средата на април, като 79 000 от тях са били напълно разрушени.

„Не сме виждали нищо подобно от 1945 г. – от Втората световна война. Такъв интензитет за такова кратко време и огромните мащаби на разрухата“, каза регионалният директор на Програмата на ООН за развитие Абдала ад Дардари.

Програмата на ООН за развитие основава оценката си на модел, вземащ предвид скоростта, с която разрушените сгради в крайбрежната ивица са били възстановявани досега. Дори ако темпото се увеличи пет пъти, възстановяването на всички напълно разрушени жилища би отнело 16 години.

Снимка: Reuters

Конфликтът в Близкия изток се разгръща вече седми месец. Според данните на палестинския анклав са регистрирани 34 000 палестински жертви, като повечето от тях са цивилни – включително жени и деца.

„Хамас“ нападна Израел на 7 октомври миналата година, с което и започна настоящата война в района.