„Не можем да кажем, че обвиняват задържаните в Турция българи във връзки с ФЕТО. На този етап обвинението е за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация”, заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Вчера стана ясно, че на 17 ноември са били арестувани трима български граждани в Одрин по обвинение за трафик на хора. При операцията са задържани и петима турци, обвинени за връзки с ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на опита за преврат през 2016 г.

По думите на Нейнски в момента в южната ни съседка тече разследване, което би трябвало да отговори на въпроса дали българите са имали връзки с ФЕТО.

„По време на извънредно положение и при подобни обстоятелства, турските власти не са длъжни в конкретен срок да уведомяват дипломатическото представителство”, категорична е Нейнски по повод забавянето.

Посланикът ни заяви, че ако някой от тях поиска адвокат, от българска страна ще съдействат.

„Важно е какво ще кажат по време на разпитите тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, смята Илхан Андай, който също коментира ареста на българите в „Тази сутрин”.

По думите му мястото, където са били заловени хората, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. „Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден”, поясни Андай.

Той припомни, че през февруари в Одрин бяха задържани повече български граждани, които също прекарвали гюленисти. „Тези хора бяха успели да прекарат 57 души през границата в рамките на 85 дни. Според обвинителния акт през тях са минали над 550 хил. евро”, поясни Андай.