Калабрийската престъпна организация Ндрангета има прогнозиран годишен оборот от 53 млрд. евро. Това показват данните от проучване на института „Демоскопика".

Този резултат нарежда мафиотската организация на пето място в икономиката на Италия.

Сега Ндрангетата отстъпва по „фактуриран" оборот единствено на Националната компания за природни горива, на Националната компания за електрическа енергия, на холдинга „Ексор", както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант „Дженерали".

След банкрута на финансовия холдинг „Леман брадърс" в Ню Йорк през 2007-ма, който предизвика световната икономическа криза и рецесия, престъпната организация е увеличила оборота си с 20 процента.

Пословичната непроницаемост на Ндрангетата се дължи на специфичната ѝ структура, в която организационната единица се нарича Ндрина и представлява клан на семейна основа. В момента действат около 150 ндрини, които заедно с филиалите извън областта имат не по-малко от 60 000 членове, както и неизвестен брой помагачи.

В специален доклад на италианската Национална дирекция „Антимафия" се посочва, че за разлика от сицилианската „Коза ностра", която възприе стратегията на подмолна дейност, то Ндрангетата се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство.

Данните от последните разследвания сочат, че Ндрангетата е едно от най-значимите криминални явления на италианска територия, което все повече е ориентирано към трансгранични противозаконни дейности.

На първо място е международният трафик на наркотици, в който организацията е постигнала почти монополна позиция, благодарение на тесните връзки със субекти, действащи в страните производителки, както и с такива, разположени в основните пунктове на маршрутите за преминаване на наркотиците.

Наред с класическите взаимоотношения с колумбийските трафиканти на кокаин, в сферата на отношенията с чуждестранни групировки резултати от разследвания доказват наличието на връзки между калабрийската Ндрангета и представители на албански, български и турски престъпни организации.