Напрежението между Косово и западната му съседка Черна гора се покачва непрекъснато заради пограничен спор. Някои политици в населената предимно с етнически албанци страна даже говорят за война в рамките на следващите няколко години, пише в свой материал хърватската информационна агенция „Хина”.

На необитаемата планина Ругова няма нито един граничар, който да пази границата между двете страни. Браздата е определена със споразумение от миналата година, тъй като по времето на Югославия началото и краят на отделните провинции не са били точно посочени.

Споразумението за границата е ключово в усилията на Косово да получи безвизов режим с Европейския съюз и да продължи интеграцията си в общността, което е главна политическа и икономическа цел на държавата с 1,8 милиона население.

Според документа около 8000 хектара борови гори, извори и пасища принадлежат на Черна гора. Повечето земя е държавна собственост, но по традиция се използва от косовски пастири. Въпреки добрите отношения между правителствата на двете страни, парламентът в Прищина се бави, а опозицията нарича отстъпването на земя „предателство”.

Анализатори смятат, че темата се използва за атаки срещу президента Хашим Тачи, който подкрепя споразумението.

Стигна се до протести, сълзотворен газ в парламента, взривни устройства срещу сградите на държавните радио и телевизия. "Парламентът е призован да узакони това предателство", каза опозиционният лидер Албин Курти и дори добави, че една война заради границата с Черна гора е "вероятна... през следващите четири до пет години".

Черногорският премиер Мило Джуканович неотдавна каза, че неговата страна няма намерение да вземе "нито един квадратен метър косовска територия", и призова Прищина да последва примера на неговата страна и да ратифицира постигнатото споразумение.

Косовската опозиция междувременно поиска въпросът за демаркацията да се решава с международен арбитраж.

"Косово е на ръба на хаос, достигната е точката на кипене", казва Агрон Байрами, главен редактор на най-големия ежедневник "Коха диторе". "Бурята се надига от години. Тя изглежда неудържима", предупреждава той.