Голям национален протест ще блокира цяла Гърция днес. Фермери от всички краища на страната се насочват към Атина. Ще протестират още лекари, адвокати и други свободни професии.

Очаква се блокиране на граници, пътища, пристанища и на столицата. Фермерите заплашват да навлязат с трактори в центъра на Атина.

Земеделците, които са затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.
Митингът ще се проведе на площад „Синтагма” пред парламента. Възможни са сблъсъци, защото полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на гръцката столица.
Гранични пунктове на българо-гръцката граница и днес ще останат затворени от протестиращи фермери.

Министерството на външните работи публикува съвети към българските граждани, пътуващи към Гърция, както  и актуална информация за затварянето на граничните пунктове с Гърция.

Състоянието на ГКПП е следното:

ГКПП Кулата – Промахонас: отворен за леки коли и автобуси и през по-голямата част от денонощието затворен за ТИР. Очаква се „прозорецът” за пропускане на ТИР от 11.00 до 15.00 ч. през деня да бъде отворен и през следващите дни. При затварянето в 15.00 е възможно да бъде блокиран и трафикът на леки автомобили и автобуси за 1-2 часа.

ГКПП Маказа и ГКПП Златоград-Термес: отворени (през ГКПП не могат да преминават ТИР и автобуси). 

ГКПП Илинден - Ексохи: отворен за леки коли и автобуси, затворен за ТИР. Няма предварителна информация за блокадата там. Периодично, без определен график, се пропускат лични МПС, по-рядко и ТИР.

Остават блокирани в различни периоди на денонощието и основни транспортни връзки в цялата страна, включително континентална Гърция, Пелопонес, о-в Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина.

Протестиращите фермери снемат блокадата на прохода Темпи (магистрала Атина – Солун) до 12.00 ч. на 12.02, за да могат да се придвижат участниците със земеделска техника и включат в протестните действия в центъра на Атина, планирани за 12 февруари. Очаква се придвижване по основни пътни артерии на големи количества селскостопански машини.

Не се очертава облекчаване на пътната и вътрешна обстановка и в дните след 12 февруари, когато страната, особено столицата Атина, ще бъде обхваната от нова обща стачка, блокади на пътища  и протести.

МВнР отново препоръчва на българските граждани на цялата територия на страната да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

Пътуването да се съобразява с пътно-транспортната обстановка и усложненията в трафика. Транспортните фирми и пътуващите с леки автомобили при планиране на пътувания да следят актуалната обстановка, във връзка с очакванията, освен ГКПП, да бъдат блокирани и входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания - както в големите градове, така и на пътни възли извън тях. При възможност, да се избягват и да не предприемат рискови пътувания с МПС.

При възникване на инциденти следва стриктно да се изпълняват указанията на органите на реда.