Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че организацията подкрепя Турция, която по-рано днес свали руски бомбардировач заради обвинение, че е навлязъл във въздушното й пространство.

Той категорично отхвърли твърденията на Москва, че инцидентът е станал на сирийска територия: „Оценките на съюзниците съвпадат с информацията, която имаме от Турция”.

„Солидарни сме с Турция и заставаме зад териториалната цялост на нашия съюзник в НАТО”, подчерта той и призова Москва и Анкара към диалог. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков тази вечер подчерта, че Москва няма да отговори с военни мерки.

По-рано днес представител на водената от САЩ коалиция, която удря „Ислямска държава” в Сирия и Ирак коментира, че случващото се е „инцидент между руското и турското правителства”.

Американски представител заяви пред „Ройтерс”, че руското нахлуване в турското въздушно пространство е продължило само секунди преди свалянето на бомбардировача. Анкара обаче твърди, че става въпрос за няколко нарушения в рамките на 5 минути, като към самолета са били отправяни предупреждения.

ООН напомни за „непреднамерените последствия”

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е сериозно обезпокоен от унищожаването на руския самолет от турските военни и смята, че инцидентът подчертава колко важна е координацията на борбата с тероризма в региона. Това заяви днес неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

"Генералният секретар смята, че днешният обезпокоителен развой на събитията подчертава колко важно е да има международно единство и сътрудничество в международните действия срещу екстремистите в региона, а също и спешната необходимост от съгласувано решение на трагичния конфликт в Сирия", каза Дюжарик.

Говорителят посочи също, че Бан призовава "да бъдат взети спешни мерки за деескалация" на ситуацията, както и че се надява да бъде проведено надеждно и задълбочено разследване на инцидента, което "да позволи да се изясни случилото се и да помогне да бъде предотвратено повторението" на подобни инциденти.

Дюжарик напомни на всички страни, участващи във военни операции в Сирия, да вземат максимални мерки за предотвратяване на "непреднамерени последствия от своите действия", както и "да направят всичко възможно за защита на мирните граждани".

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци