НАТО ще засили политическите стъпки за решаване на проблема в Сирия.

Нарастващото присъствие на руските военно въздушни сили над Сирия променя стратегическия баланс в целия регион, затова и Алиансът увеличава чувствително присъствието си по източната си граница, както по море, така и по въздух, обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

„Не търсим конфликт с Русия. Не търсим нова Студена война. Всъщност искаме да избегнем нова студена война – каза той. – Интензивните руски бомбардировки в Алепо и други цели в Сирия сериозно подкопават усилията за достигане на политическо споразумение и възможността да седнем на масата за преговори“.

Засега Вашингтон и Москва единствено координират въздушните си удари от гледна точка на безопасността на пилотите си. Останалата комуникация е замразена.

„Основният проблем, който имаме е, че коалицията е фокусирана върху ДАЕШ („Ислямска държава“, бел. ред.). А руската военна кампания е съсредоточена върху запазването на Башар Асад начело на Сирия и напада не ДАЕШ, а противниците на Асад“, коментира Дъглас Лют, постоянен представител на САЩ в НАТО.

По време на срещата на военните министри в Брюксел ще бъдат взети конкретни решения за повишаване готовността и реакции при евентуални кибератаки. Също така ще бъде разгледан и напредъкът на Грузия за присъединяването на страната към Алианса.