Късно снощи на срещата на НАТО във Варшава официално бяха приети мерките по засилване на отбраната на балтийските държави.

Вече е ясно кои държави ще участват в подсилването на източния фланг. Германия изпраща батальон в Литва, Канада - в Латвия, Великобритания - в Естония, а Съединените щати - в Полша. Очаква се и френско участие в подкрепа на германската и британската инициативи.

Ще има и засилване на присъствието на ВМС на НАТО в Средиземно море.

Подкрепленията по източния фланг ще стоят в четирите държави докато има нужда. Мерките ще бъдат представени на Русия следващата сряда на заседание на съвета НАТО-Русия.

Представител на Алианса коментира, че предизвикателствата в момента идват както от Юг (където действа "Ислямска държава"), така и от Изток (заради анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна), като в същото време киберзаплахите и рисковете от разпространение на оръжие за масово поразяване стават все повече.

Според него, планът за действие на НАТО е най-голямото постижение на Алианса от години и в резултат на него в момента има много по-голяма готовност за реакция при извънредна ситуация - с по-голям, по-добре обучен и по-мобилен личен състав.

Генералният секретар Йенс Столтенберг посочи, че в момента няма пряка заплаха за който и да е от членовете на НАТО, като, в същото време, подчерта и че в момента не може да се говори за стратегическо партньорство с Русия. "Не сме и в Студена война", добави той.

„Когато вечерно време заключвате къщата си, не я заключвате защото съседите ви са крадци, а защото знаете че крадци съществуват и би било безотговорно да не го направите. Това правим и ние, изграждаме отбраната си не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана”, каза външният ни министър Даниел Митов.

България ще участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада, която ще тренира в Румъния. Няма да участваме обаче в батальоните за предно разполагане в балтийските републики и Полша.

Въпросът за флотилия не е поставян, категоричен бе военният министър Николай Ненчев. Той отбеляза, че и в момента има осезаемо присъствие в Черно море. Предстои учение с 1200 военнослужещи с 25 кораба, припомни той.

Военните планове за засилване присъствието на НАТО в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври, като в тази инициатива ще бъдат включени всички черноморски държави от алианса, поясни президентът Росен Плевнелиев. Той отново уточни, че не става дума за флотилия, а за учения под егидата на НАТО.

Междувременно премиерът Бойко Борисов лансира идеята Черно море да се превърне в демилитаризирана зона. 

Днес алиансът взе решение страните членки да финансират с 1 млрд. долара годишно афганистанската армия през следващите три години.