НАТО избира конкретни места за разполагане на войски по източния си фланг и ще приеме окончателните решения на срещата на високо равнище в полската столица, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

"Имаме ясни предложения от нашите военни специалисти. Обсъждаме конкретни места за разполагане на войски на НАТО. Ще вземем решение до срещата на високо равнище във Варшава", подчерта Столтенберг. "Това означава, че след срещата на високо равнище в Полша ще има повече войски на НАТО", добави той.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че войските ще са многонационални и ще се разполагат на ротационен принцип. Той добави, че НАТО отговаря на сериозните заплахи от юг и от изток и Полша играе важна роля в този процес. Страната участва в учения, мисии, строи база за противоракетната отбрана на САЩ и организира срещата на високо равнище на Алианса, която ще се състои на 8 и 9 юли във Варшава.

"Това ще е среща от важно значение, на която ще укрепим възможностите си за сдържане и отбрана и ще увеличим усилията за разширяване на стабилността извън нашите граници", заяви Столтенберг. Той подчерта, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, Молдова, Грузия, Ирак, Йордания и Тунис.

Полша е решила в знак на солидарност да изпрати ракетната фрегата "Костюшко" в Егейско море, за да участва в операции на НАТО, включително в спасяване на бежанци, заяви президентът Дуда на пресконференцията. Той подчерта, че Полша иска "в страната да се усеща присъствието на силите на Алианса". "Това се постига по различни начини. Не се съмняваме, че сигурността на нашата страна се подобрява, както и че расте нашият потенциал в НАТО", добави той.

По повод предстоящата среща на високо равнище във Варшава Дуда съобщи, че страните членки на НАТО "водят последни преговори за окончателните решения от срещата". "От наша гледна точка е важно срещата да е многостранна и да отговори на всички предизвикателства пред НАТО", подчерта полският президент. Той посочи като основен проблем този за сигурността на източния фланг и на юг.

"Най-важното е Алиансът да бъде единен и солидарен и всички решения да се вземат заедно и на основата на компромис", добави Дуда. Едно от тези решения трябва да доведе до "засилване на възможностите на Алианса на източния фланг - в Полша и в балтийските страни", смята президентът. Според него тези решения в момента са на финалния етап на политическото съгласуване и ще бъдат обсъдени на срещата на министрите на отбраната следващия месец.