НАТО е сериозно обезпокоен от зачестилите внезапни учения на руските войски. Това заяви в интервю за The Guardian генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Руската практика да проведа внезапни учения предизвиква сериозно безпокойство”, каза Столтенберг и добави и изрази увереност, че внезапните, непредсказуеми и неочаквани военни маневри способстват нестабилността.

По думите му през последните две години Русия е провела около десет извънредни учения. Според него присъединяването на Крим към Русия било осъществено под прикритието на внезапни учения. Той добави, че НАТО от своя страна не е провеждало непланирани учения от края на Студената война.

Британското издание припомня, че Русия е увеличила числеността на полетите на военната авиация над Балтийския регион, което на свой ред е принудило НАТО да усили въздушното патрулиране над Естония, Латвия и Литва.

Столтенберг подчерта, че на фона на зачестяването на извънредните учения на руските войски, както и на увеличението на тяхното присъствие в близост до границите на НАТО Алиансът би искал да има по-голяма прозрачност и повече предсказуемост.

„Важно е комуникационните канали по военна линия да останат открити”, уверен е Столтенберг, по думите на когото, само високото ниво на прозрачност може да предотврати недоразумения и да гарантира, че „броят на тези инциденти няма да започне да расте и няма да излезе от контрол”.