НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим, предаде „Ройтерс”.

Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети.

Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските.

В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО: „„Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор, толкова инвестиции направиха и частният капитал, и държавата в тези курорти...”.

По-късно управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО.

Днес румънският президент Клаус Йоханис заяви по повод новите Черноморски сили: „Ние не сме заплаха, но ние имаме нужда от диалог от позицията на една силна отбрана”. „НАТО е тук, НАТО е силно, НАТО е обединено”, подчерта на свой ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.