САЩ и Турция ще работят заедно, за да прочистят Северна Сирия от Ислямска държава. Предстои да бъдат координирани съвместните действия.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да търси политическо решение на конфликта с Кюрдската работническа партия (ПКК). Призивът на Столтенбег е своеобразен отговор на поредното нападение срещу бази на партизанската организация на територията на Ирак от днес.

Според него властите в Анкара трябва да внимават, защото нападения им биха могли да застрашат прогреса, който беше постигнат през последните години в мирния процес между Турция и кюрдските сили.

Генералният секретар на НАТО отрече Анкара да е искала военна помощ от страна на Алианса. По думите му „Турция има много силна армия и много силни сили за сигурност. Така че не е имало искане за каквато и да е било реална подкрепа от страна на НАТО”.

По искане на Анкара утре посланиците на НАТО ще се съберат извънредно в Брюксел, за да обсъдят усилията на Турция в борбата ѝ срещу терористичните групировки.

През последните дни Турция осъществи редица въздушни атаки срещу позиции на „Ислямска държава” в Сирия и срещу позиции на нелегалната ПКК. Силите за сигурност започнаха и мащабна операция срещу ИД, ПКК и левичарския Революционен фронт в Турция. През последните дни са арестувани близо 1000 души.

Турският премиер Ахмет Давутоглу смята, че с действията срещу кюрдските партизани и срещу Ислямска държава Турция ще промени баланса в региона в полза на умерената сирийска опозиция.