НАТО призова за максимален натиск над Пхенян, за да спре с ядрените изпитания
По думите на генералния секретар Йенс Столтенберг напрежението заради безотговорното поведение на Северна Корея расте
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    3
Йенс Столтенберг
Снимка: EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за оказване на максимален натиск над Пхенян, за да прекрати ядрените и ракетните си изпитания.

Сигурността ни е свързана със събитията в Източна Азия. Ракетните изпитания показаха, че всички съюзници са в обхвата и под заплаха. Война в този регион би била катастрофа и би довела до последици за целия свят, посочи той, цитиран от БТА.

Северна Корея изстреля балистична ракетаРакетата е достигнала височина от 4500 км и е паднала в 200-милната икономическа зона на Япония

Напрежението расте заради безотговорното поведение на Пхенян, коментира Столтенберг. По неговите думи светът трябва да окаже максимален натиск за договаряне на мирно споразумение със Северна Корея.

НАТО от десетилетия е под такава заплаха, имаме възможностите да възпрем всяко нападение, опитваме се да направим дипломацията възможна. Събитията на Корейския полуостров разтърсиха НАТО дълбоко, допълни Столтенберг.

Каква е новата корейска ракета – „Хвасон – 15”Макар самохвалството да не е непознато на КНДР, новата ракета на Северна Корея изглежда впечатляваща

По повод започващата утре двудневна среща на министрите на външните работи от Алианса генералният секретар заяви в отговор на въпрос, че министрите вършат работата си въпреки слуховете. Така той коментира спекулациите, че предстои държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън да напусне поста си скоро.

Генералният секретар съобщи, че сред темите на заседанието на министрите ще бъде политиката на "отворени врати" на НАТО. Столтенберг поясни, че пактът уважава суверенното решение на Сърбия да не се присъединява към военнополитическия съюз.

Няма разговори за присъединяване на Сърбия към НАТО, Белград ясно заяви, че не се стреми към членство и ние уважаваме това решение. Приветстваме усилията за присъединяване на страната към ЕС. За НАТО са напълно възможни приятелски работни отношения без присъединяване, както работим с Швеция, Финландия, Австрия.

Украйна сама трябва да реши дали желае да се присъедини към НАТО. Дали НАТО ще се разширява - това е решение не само на желаещите, а и на всички в Алианса, поясни Столтенберг.

Той добави, че на министерската среща ще бъдат обсъдени сътрудничеството НАТО-ЕС, европейската отбрана, съвместната работа с Финландия и Швеция, терористичните заплахи в Европа и Северна Америка, мисията в Афганистан. В сряда предстои заседание на Комисията НАТО-Грузия, на която ще бъде обсъдена сигурността в Черно море.  

  • 4
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре