НАТО вече увеличи присъствието си в Черно море след незаконното присъединяване на Крим (към Руската федерация), преценяваме какво допълнително можем да предприемем. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенбер на пресконференция, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че вече е обсъдил с президентите на Турция и на Румъния какво още пактът може да направи в този район. Има разговори между Румъния, Турция и България за начините за подобряване на присъствието на Алианса в Черно море, добави генералният секретар.

Столтенберг изрази готовността на пакта да окаже помощ в разследването на катастрофата с египетския граждански самолет, паднал днес над Средиземно море, ако бъде получена такава молба.

Той изрази съболезнования на близките на загиналите, както и на Франция и на Египет.

По повод започващата днес двудневна среща на външните министри от НАТО Столтенберг посочи, че сред темите ще бъдат отношенията с Русия. Въпросите за отбраната и диалога са основните стълбове на нашите отношения с Москва, ще се стремим към повече прозрачност, заяви генералният секретар.

По неговите думи министрите ще обсъдят възможностите за подкрепа на новите либийски власти, както и за разширяване на операцията на Алианса в Средиземно море в сътрудничество с ЕС.

Столтенберг отбеляза, че НАТО има ключова роля в световните усилия за борба с тероризма и подкрепя Йордания и Тунис в борбата с "Ислямска държава".

Днес ще направим историческа стъпка с подписването на протокола за присъединяване на Черна гора към НАТО.

Приемането на Черна гора изпраща много силен сигнал, че вратите на пакта остават отворени, ще продължим да работим с Грузия на политическа и практическа основа, посочи Столтенберг в отговор на въпрос.