НАТО праща повече кораби в Черно море
Това е действие с отбранителен характер, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 9
    10
Йенс Столтенберг
Снимка: Reuters

Както bTV първа съобщи снощи военните министри от НАТО са приели към пакета от мерки по източната граница на пакта и засилване на присъствието на кораби на Aлианса в Черно море под егидата на морското командване на Aлианса във Великобритания.

Новината беше потвърдена снощи от вицепремиера и военен министър Стефан Янев.

САЩ искат план за увеличаване на военните бюджети в НАТО до края на годината Американският данъкоплатец няма повече да носи непропорционалното бреме в защита на западните ценности, каза секретарят по отбраната Джеймс Матис

Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допълни, че тази инициатива предвижда повече учения с постоянната военноморска група на НАТО и корабите на черноморските държави в НАТО – Румъния, България и Турция. Мярката е съобразена с международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни.

„Присъствието в Черно море ще бъде отбранително, премерено и няма да провокира и ескалира напрежение. Тази мярка е част от големия пакет от мерки за сигурност включително по отношение на региона на Черно море“, мотивира се генералния секретар Столтенберг.

НАТО решава за ролята си в борбата с „Ислямска държава”Генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг се похвали с ръст от 10 млрд. долара, или 3,8%, в разходите за отбрана през 2016 г.

Напрежението в Черно море често се свързва с прелитането на руски бойни самолети над американски военни кораби, които влизат за съвместни учения с България, Румъния и Турция. Преди няколко дни руски самолети Су-24 прелетяха над разрушителя „Портър“, а по-рано и над корабите „Доналд Кук“ и „Виксбърг“.

Част от мерките на Алианса за засилване на отбраната след анексирането на Крим от Русия са изпращането на четири батальона в Балтийските държави и Полша и създаване на многонационална бригада в Румъния.

  • 9
    10
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре