Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви официално решението за разширяване на военното присъствие в източната част на Алианса с четирите батальона на ротационен принцип, както и водещите нации за тези батальони.

Това стана на пресконференция след края на първия ден от срещата на високо равнище на Алианса във Варшава.

Батальоните ще бъдат разположени в Латвия, Литва, Естония и Полша и ще са многонационални, като рамковите нации ще бъдат съответно Канада, Германия, Великобритания и САЩ.

Разполагането на силите ще започне от следващата година и засега ще бъде безсрочно, обяви Столтенберг.

Това е най-голямото усилване на границите на Алианса от края на Студената война насам.

Тези батальони демонстрират силата на трансатлантическата връзка. Дават да се разбере, че атака срещу един съюзник, ще се смята за атака срещу целия Алианс, посочи генералният секретар.

Българският ангажимент е към многонационална бригада за учения в Румъния.

Столтенберг оповести и решението да бъде обявена начална оперативна готовност на системата на НАТО за защита от балистични ракети. Това означава, че кораби на САЩ, базирани в Испания, радар в Турция, и система за прихващане в Румъния сега за способни да работят съвместно под командването и контрола на НАТО.

„Системата, която изграждаме, е изцяло отбранителна, проектирана да защитава от атаки, идващи извън евроатлантическото пространство. Тя не представлява заплаха за стратегическото ядрено сдържане на Русия“, посочи Столтенберг.

„Русия е нашият най-голям съсед. Русия не може и не бива да бъде изолирана. Още повече с повишени военни дейности в Европа, ние трябва да се координираме с Русия, за да няма инциденти. Решенията които взимаме днес, ще помогнат да осигурим безопасността на над 1 млрд. граждани“, каза още той.

Столтенберг обяви също решението киберпостранството да се разглежда като нова оперативна среда – заедно със сушата, въздушното и морското пространство, като отбеляза, че позицията на НАТО и в тази област остава отбранителна, но това е ясен знак, че колективната отбрана се засилва във всички сфери.

Съюзниците са поели ангажимент и за подсилване на своята устойчивост и за подобряване на гражданската подготовка. Препотвърдени са били ангажиментите за отбранителните разходи, направени преди две години на срещата на върха в Уелс.

В отговор на въпрос за военно присъствие в Черно море и как да се подсили сигурността на страните в региона, генералният секретар отново посочи, че НАТО вече е увеличила присъствието си в Черноморския регион с „еър полисинг“ и с други мерки.

Снимка: Reuters

Столтенберг отново посочи и бригадата в Румъния, която ще даде базата за интензивни учения на сили на НАТО.

Решихме и да попитаме военните си експерти да дадат мнение за срещата на министрите на отбраната от НАТО през октомври, по отношение на това дали можем да засилим присъствието си във въздуха и в морето. Няколко от нациите засегнаха въпроса за нуждата от засилено присъствие, но ще бъдем по-конкретни на срещата през октомври, посочи Столтенберг.

Една от тези страни е България.