Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви днес, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане "на юг".

Той уточни, че Алиансът няма намерение да пристъпи към използване на тези сили, както и че под "юг" се разбира районът на Турция, Сирия и Ирак.

Столтенберг съобщи, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност.

Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави той.

Генералният секретар поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия.

Министрите от НАТО определиха като силно притеснително, засиленото военно присъствие на Русия в Сирия. Днес те са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на Алианса.

Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че Алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни. 

Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия. Русия изпитва най-новите си оръжия в Сирия, това е предизвикателство към НАТО, наред с усиленото руско военно присъствие в Източното Средиземноморие и с нарушаването на турското въздушно пространство, поясни Столтенберг, цитиран от БТА. 

Няма нужда да разгръщаме силите за бързо реагиране, за да сдържаме агресия, важното е да бъдем способни за разгръщане, уточни той в отговор на въпрос.

По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу "Ислямска държава".

Загрижени сме от опасността от недоразумения между военновъздушните сили в небето над Сирия, затова искаме прозрачност и предсказуемост на руските действия, заяви генералният секретар. 

По повод Афганистан той изрази очакването на НАТО за пълно и прозрачно разследване на инцидента в Кундуз. Столтенберг отбеляза, че все още не е уточнено колко ще продължи новата мисия на НАТО в Афганистан от догодина, кои райони ще обхваща и от колко служители ще се състои.

В същото време в Люксембург вътрешните министри от Европейския съюз търсят общо решение на бежанската криза и бързата депортация на негодните за убежище кандидати.

„Европа без сигурни външни граници означава Европа, разделена от вътрешни граници. Не искаме това”, коментира министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

На фона на политическите срещи сирийската армия предприе мащабно настъпление срещу терористите в страната. Според сирийското командване, руските удари са отслабили значително позициите на радикалните въоръжени групировки в Сирия.