Нова криза разтърси отношенията между Турция и НАТО, като Анкара изтегли военните си от участие в маневри на алианса в Норвегия. Причината – на табло, свързано с ученията, имената на Кемал Ататюрк и Реджеп Ердоган били поставени сред враговете на организацията, съобщава БТА.

"Във връзка с този скандален случай, в който на табло на НАТО, изложено на ученията в Норвегия, сред враговете на алианса в единия ъгъл е било изписано името на Ататюрк, а на другия ъгъл моето име, ние прекратихме участието на турските военни в ученията", заяви Ердоган пред свои съпартийци.

По думите му скандалната ситуация е от вчера.

"Съюзничеството е едно, но да предприемаш действия, които нямат нищо общо със съюзничеството, е друга работа. Не се сърдете, но ще ви казваме недостатъците", заяви Ердоган.

По думите му от НАТО са уведомили властите, че изписаните имена ще бъдат премахнати, но решението на Анкара е останало непроменено и 40-те турски войници са били изтеглени от участие в учението.

Отношенията между Ердоган и западните лидери силно се влошиха след опита за преврат през миналата година. Турският президент открито обвини партньорите си от НАТО, че не са го подкрепили достатъчно ясно при опита на военни да го свалят от властта. Друг конфликтен въпрос е свързан с кюрдските отряди в Сирия и Ирак, които са подпомагани от САЩ в битката им с джихадистите, но Анкара вижда в тях заплаха за териториалната си цялост.