Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че алиансът не вижда "непосредствени заплахи", в опит да успокои членовете, които имат близки отношения с Русия, предаде Асошиейтед прес.

"Виждаме една по-настоятелна Русия, която се опитва да сплашва съседите, като насилствено променя граници", заяви Столтенберг по време на посещение в Букурещ, за да инспектира обект, на който алиансът ще изгради командно-контролен център.

"НАТО не търси конфронтация с никого", заяви той. "Искаме обаче да осигурим сигурност за нашите членове на изток и юг", добави той.

Столтенберг ще посети по-късно днес Център за интегриране на силите на НАТО в Букурещ, който е подобен на тези, които ще бъдат създадени в Полша, България, Естония, Литва и Латвия. Румъния ще има също щаб на многонационална дивизия, който ще отговаря за Румъния и България.

Алиансът съобщи, че шест малки центрове ще бъдат готови до края на годината, като всеки от тях ще има персонал от 40 души, които ще участват в учения и ще могат да улеснят бързото разполагане на сили в региона.