Как да се укрепи южната граница на НАТО - това обсъждат външните министри на среща в Брюксел. Според генералния секретар Йенс Столтенберг след терористичните атаки в Париж и засилващия се екстремизъм Алианса се изправя пред ново предизвикателство.

Подкрепата на Турция предвижда испанската ракетна система Пейтриът да остане в Турция. Турция ще разчита и на американски и британски самолети, Германия и Дания ще изпратят кораби засега не е ясно ще се включи ли и България и с какво.

Външните министри ще търсят начин да се възстанови предвидимостта в отношенията с Русия след свалянето на руския изтребител. Ще се обсъдят и механизми за минимизиране на подобни инциденти. Подсилването на турските граници според Столтенберг е решение взето преди инцидента с руския самолет.

„Очакваме още партньори да се ангажират и в следващите седмици да подкрепим Турция. Там работим отдавна. Увеличихме турската въздушната отбрана и бяхме решили да подпомогнем Турция преди да се случи инцидента, така че това е било заложено отдавна в нашата програма. Обсъждаме варианти да възстановим предвидимостта в отношенията ни с Русия”, каза Столтенберг.

Пакта реши да продължи да подкрепя и да осигурява финансиране за Афганистан.

Окончателните решения се очакват късно тази нощ. Освен около наболелите теми Сирия, Турция, Русия, Черна гора получи официална покана за присъединяване към Алианса.