Гръцките власти решиха да изпратят на остров Лесбос круизен кораб, на който да бъдат настанени поне хиляда бежанци от лагера Мория, който изгоря при палеж, съобщи в.”Таймс”.

В препълнения лагер с капацитет 2500 души се намираха над 5000 и почти всички избягаха, за да се спасят от пламъците.

Местната полиция вече задържа и върна в Мория почти 3000 мигранти, но 2000 още се укриват из острова и в маслинови горички, където ги издирват полицаи.

Министърът на морския флот и островната политика Теодорис Дрицас уточни, че на круизния кораб приоритетно ще бъдат настанявани семейства.

При необходимост към Лесбос ще потегли и втори кораб.

Голяма загриженост у властите предизвиква съдбата на 90 деца, които са се добрали до Лесбос без придружител. По данни на медиите, тези деца са прехвърлени в друг район на острова и скоро ще бъдат изпратени в Атина.

Кметът на Лесбос Спирос Галинос призова гръцкото правителство да не настанява повече мигранти на острова и да намери „дълготрайно” решение, за да не се създават допълнително „горещи точки”, защото и така ситуацията остава взривоопасна.

По-рано полицията арестува на Лесбос деветима бежанци по подозрение, че са предизвикали пожара в лагера Мория. Мигрантите бяха задържани под стража заради участие в безредици, предшествали пламването на лагера.

Според полицията има вероятност причината да е палеж.

В момента на Лесбос има 5700 мигранти. Чужденците, които не получат убежище в Гърция, ще бъдат депортирани в Турция.